Nu är tiden här då vi ska förnedra oss igen. Och då menar jag inte att man lägger till med en egenkomponerad dans som får övriga gäster att byta lokal runt kvart i tolv på nyårsfesten. Nej, jag menar nyårslöften. Nästa år ska jag … sen blir man besviken på sig själv. Men när november kommer igen så bestämmer man sig för något nytt som ska genomföras först om två månader. Så det är inte bara det faktum att gör sig själv besviken. Man skjuter också upp något som man borde börja med direkt. Problemet med nyårslöften är att de är för stora för att vara realistiska. Det handlar ofta om något som man ska göra under ett helt år. Jag vet ju knappt vad jag vill göra i morgon.

Samtidigt finns det en kraft i att utmana sig själv som är väldigt bra. Att ge sig själv ett mål och sedan nå det är förenat med en lycka nästan lika stor som jultomten på Julafton. Faktum är att det är ett bra exempel. Julaftonsmorgon, man slår upp ögonen. Och nej, det är inte bara barnen som tycker att julafton är spännande. Vuxna tror däremot att andra vuxna tycker man är konstig om man uppskattar den spänning som julafton medför. Man kanske inte tror på tomten längre. Dels för att man räknade ut det som ung och dels för att man nu vet vem det är. Det är ju jag själv som ringt grannen och frågat om han vill ställa upp. Spänningen börjar på morgonen. Hela dagen är en enda lång väntan, så når man sitt mål på kvällen. Och lyckan är total. Föreställ er nu att ni vaknar första januari, spänd av förväntan, men tomten kommer för först på nyårsafton. Lyckan hinner dö ut. Därför fungerar inte nyårslöften. Inför istället nydagslöften. Varje kväll ger ni er själva ett löfte som ni ska hålla hela nästa dag. Det är också viktigt att ni har en bra möjlighet att nå målet den dagen.

Jag är fullt medveten om att mina tankar inte delas med alla. Det hade varit en katastrof om alla tänkte precis som jag. Däremot är jag alltid väldigt nyfiken på era tankar. Hur ser ni på det här med nyårslöfte? Är det höjdpunkten på året? Är ni den personen som skiljer sig från mängden och faktiskt utnyttjar gymkortet som ni köper i januari?

Jag vill gärna dela med mig av ett misslyckande från min sida. Jag sitter och arbetar många dagar vägg i vägg med ett gym. Jag har också max 200 meter till ett annat gym från mitt hem. Jag tänkte för ett par år sedan att jag kör all in. Jag köpte årskort på båda. Det som ligger vid mitt kontor var jag och tränade en gång i 45 minuter. När kortet till gymmet vid mitt hem höll på att löpa ut så bestämde jag mig för att jag i alla fall får gå dit och titta. Det blev aldrig av. Detta var frukten av ett nyårslöfte från min sida. OM jag vill träna så bestämmer jag det dagen innan. För då är jag mindre ett dygn ifrån att lyckas.

Det här blir mitt sista inlägg innan 2017 bryter in i våra liv och ställer allt på ända. Fast det gör det ju givetvis inte. Allting kommer att fungera på samma sätt. I och med att jag lever efter nydagslöften så är 22 december lika spännande som 1 januari.

Jag vill sluta med att citera en lapp som hängde på dörren till en butik.

”stängt över jul och gott nytt år”

Lars Classon

About Lars Classon